Hva har vi så lært av den merkelige tiden vi er inne i? Hva skjer med oss når Norge stenges ned og hvor fort vil vi være tilbake til normalen?

Den dyktige Kina-eksperten Heidi Berg (Shanghai Heidi), holdt et webinar for en tid tilbake hvor hun basert på erfaringene fra Kina, antok at vi nok aldri vil komme helt tilbake til den berømte normalen. Den merkelige tiden har nå blitt den nye normalen. I stedet er det fornuftig å forvente at vi kanskje i fremtiden vil gå mindre ut på byen, reise mindre og dermed forbruke mindre. Jeg tror hun har mye rett, og opprydningen i klesskapet har medført at mange har innsett at 36 skjorter og 23 sko er nok for de fleste – hvor den siste skoen er forblir en gåte. Jeg ønsker selvsagt ikke at det skal bli sånn når dette er over, til det er jeg altfor glad i å møte mennesker. Men jeg antar at det kan bli en konsekvens. For oss er det selvsagt viktig og holde farten i norsk økonomi oppe og da må vi jo bruke penger, også på byen. Det er alt annet enn normale tider, men nå nærmer vi oss en ny normal. En normal der det som i går var umulig, i dag er mulig og i morgen kanskje vil bli vanlig?

Hva nå?

Enten så velger vi å være en del av løsningen eller så velger vi å være en del av problemet. Det valget er opp til oss selv, men svaret for oss i ØkonomiBistand er klart. Vi skal være en del av løsningen. Det er viktig å være verdifull i disse tider. Livet er som å sykle, hvis vi ikke holder fremdrift eller er i bevegelse så mister vi balansen. Vi må innse situasjonen, men vi skal ikke aksepter at den skal få ødelegge for oss. Tvilen skaper det fjellet som bare troen kan flytte…… Det er meg det kommer an på. Det du setter søkelys på får du mer av. Det hjelper ikke å tenke på det, om du ikke gjør noe. Personlig har jeg lagt koronapandemien bak meg, jeg innser situasjonen, men aksepterer ikke at den skal få ødelegge for meg. Selv om markedet du jobber i har falt med 30% så er det fortsatt 70% igjen, og 70% av et marked i Norge er mer enn nok for de fleste av oss. Du må ut å jakte gull i de 70 prosentene og fjerne all mental sperre om at det er vanskelig pga. korona. Flytt fokus fra «jeg burde» til «jeg vil». Motivasjonen er drivkraften bak våre handlinger. Den igangsetter, gir retning og opprettholder atferden vår. Motivasjonen får oss ut av senga på morgenen, og hjelper oss å fortsette med å jobbe for våre mål, også når det blir tøft og vi møter motstand.

Hvem vil du være?

Å gå rundt uten å være bekymret er kanskje naivt. Å gå rundt uten å kjenne på alvoret er kanskje også naivt. Samtidig som det å bare gå rundt og kjenne på alvoret og være bekymret ikke er annet enn destruktivt. Nå er tiden inne for å se oss selv i speilet. Se oss i speilet og bestemme oss for hvem vi er, og hvem vi vil være. Hva vi står for, og hva vi bidrar med. Du trenger ingen tittel for å lede. Du trenger ikke noe ansvarsområde eller personansvar for å ta ansvar. Du trenger ingen utdannelse for å vise omverden hvem du er, og hva du står for! Nå er tiden inne for å realisere forbilde i deg! Min erfaring og oppfatning er at vi alle blir litt bedre av å være det bevisst at vi er forbilder. At vi alle påvirker omgivelsene våre og at vi alle har mulighet til å gjøre en forskjell. Jeg vil at du tar på deg et skilt det står “leder” eller “gleder”, for det er det vi trenger nå. Gledere som går foran og viser vei for resten, og som oppfordrer andre til å gjøre det samme. Realitetene og restriksjonene må vi alle forholde oss til, men hvordan vi møter de er opp til oss selv. Nå er ikke tiden for å se alle hindre, nå er tiden for å se veien utenom! Så hvem vil du være?

Vi må lære oss å like det uforutsigbare

Skal du overleve som leder og bedrift i fremtiden – må du lære å like det uforutsigbare. Opplys deg selv og andre – slik gjør du dine ansatte klare for fremtidens næringsliv. Verden forandres først gradvis, så plutselig. Kunstig intelligens var lenge noe du bare kunne se i Sci-Fi filmer, men som i de seneste årene har blitt virkelighet. Og skal vi tro forskere og teknologientusiaster er det mye spennende i vente. Matematiker og teknologiinvestor Silvija Seres forteller at det kun er et spørsmål om tid før avansert, ny teknologi har implementert seg som en naturlig del av hverdagen. Dette handler ikke kun om kunstig intelligens (AI), men også om mange andre teknologier, som Blockchain og Internet of Things (IoT), sier hun. Vi er nå truffet av tolv Gutenberg-øyeblikk på en gang. I likhet med den industrielle revolusjonen vil teknologien overta arbeidsoppgaver vi for bare få år siden trodde at bare mennesker kunne utøve.
“Ny teknologi i et samfunn som ikke tenker nytt, resulterer i et dyrt, gammelt samfunn”

Vi må bry oss og vise at vi er en aktør å regne med. Vis engasjement og empati i form av aktive handlinger. Vær oss selv, våg å ta plass og være en autoritet i markedet. Vis at vi er gode, og del med andre. Vi må sørge for at det er lang levetid på det vi leverer og at det er så bra at kundene snakker om det. Hjelp andre, snakk frem gode folk og skap vinn-vinn situasjoner. Snakk også frem og hjelp kollegaer og konkurrenter. (Jepp, de også, for vi blir bedre av å ha virkelig gode folk å sparre med). Vi bør alle være bevisste på egen sinnsstemning, for den påvirker våre omgivelser. Ta godt vare på egen helse, og sett alltid av tid til trening.

Filosofen og fjellklatreren Arne Næss ble en gang spurt om hvorfor han hadde begynt å klatre og svarte: «Det var ikke jeg som begynte å klatre, det var dere som sluttet».

Vi lever i en spennende tid og er privilegerte som har fått oppleve det vi har vært igjennom det siste året. Hører mange si at man lever bare en gang, men det er jo feil. Vi lever hver dag, men vi dør bare en gang. Så husk å lev hver dag.

Vi i ØkonomiBistand skal være verdifulle for våre kunder og lede dem trygt inn i neste tiår. Våg å elske fremtiden. Den er ingenting å være redd for, selv om vi står overfor nye teknologiske nyvinninger innenfor digitalisering. Våg å tilpasse din bedrift til en moderne tid. What got us here, won’t get us there.

Med ønsker om en riktig god jul og et godt nytt år!

Terje Simonsen

Terje Simonen om den nye normalen